
Projekt „ Tradycje żywieniowe w krajach europejskich”
W marcu realizowaliśmy projekt „ Tradycje żywieniowe w krajach europejskich”. Celem głównym przedsięwzięcia było poznanie stylu żywienia w wybranych krajach europejskich takich jak: Niemcy, Anglia, Włochy, Hiszpania, Francja oraz Polska. Podejmowane działania skierowane były do uczniów oraz nauczycieli. Podczas zajęć na lekcjach uczniowie zdobywali teoretyczną i praktyczną wiedzę, o tym jak nasi europejscy sąsiedzi odżywiają się na codzień. Projekt obejmował szereg zadań:
- Zapoznanie się z tradycjami żywieniowymi oraz żywnością spożywaną na co dzień w krajach europejskich.
- Przygotowanie przez uczniów z pomocą wychowawców dań i deserów tradycyjnych dla wylosowanego wcześniej kraju.
- Przygotowanie krótkiego opisu prezentowanych dań oraz ubranie się w barwy flag wylosowanych krajów.
Każda klasa prezentowała swoje potrawy podczas podsumowującego apelu wraz z krótkim opisem tradycji żywieniowych w danym kraju.
Uczniowie bardzo chętnie brali udział w zajęciach, co przyczyniło się do wzbogacenia ich wiedzy, dotyczącej tradycyjnego żywienia w krajach europejskich.
Justyna Hładyk