
ZDROWY TALERZ - WIOSENNE KANAPKI
W tym roku szkolnym wiosnę przywitaliśmy zdrowym wiosennym śniadaniem. Podczas zajęć z wychowawcami zrealizowaliśmy zadanie pod hasłem „Zdrowy talerz – wiosenne kanapki”. Celem tego projektu było praktyczne zastosowanie zasad zdrowego odżywiania, o których rozmawialiśmy wcześniej. Uczniowie mieli okazję nauczyć się, jak właściwie komponować posiłki, jak łączyć smaki oraz jak wybierać produkty, które korzystnie wpływają na zdrowie. Do przygotowania wiosennych kanapek wykorzystaliśmy świeże pieczywo oraz zdrowe i kolorowe dodatki, takie jak rzodkiewka, papryka, sałata, jajka, pomidory, szczypiorek i ogórki. Każdy uczeń miał możliwość stworzenia własnej kompozycji, wykorzystując ulubione składniki. Zajęcia te były nie tylko świetną okazją do nauki, ale również rozwijania kreatywności, wyobraźni i umiejętności manualnych.
Kanapki były różnorodne i kolorowe, wyglądały bardzo smakowicie i wszyscy jedli je z wielkim apetytem.
Projekt „Zdrowy talerz – wiosenne kanapki” był doskonałym przykładem nauki przez zabawę. Tego typu inicjatywy nie tylko uczą zdrowych nawyków żywieniowych, ale także promują współpracę, samodzielność i radość z tworzenia.
Samorząd Uczniowski