
8 listopada - Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania
Tego dnia w sposób szczególny promuje się dobre nawyki żywieniowe, systematyczne spożywanie wartościowych posiłków oraz zwraca się uwagę na konsekwencje złej diety. Dzień ten został ustanowiony w 2007 roku przez Komisarza Unii Europejskiej, w celu zachęcania dzieci do zdrowego odżywiania oraz powstrzymania wzrostu otyłości u dzieci w Europie. Wpajanie zasad odpowiedniego odżywiania od najmłodszych lat ma kluczowe znaczenie dla zachowania dobrej kondycji, odporności i samopoczucia.
Aby utrwalić te zasady uczniowie klasy piątej najpierw przypomnieli sobie piramidę zdrowego żywienia oraz główne założenia zdrowego stylu życia. Następnie wiedza została wcielona w życie- uczniowie samodzielnie przygotowali kanapki oraz przekąski, zwracając uwagę na to, by zawierały cenne składniki odżywcze. W całej klasie unosił się przyjemny owocowo – warzywny zapach. Wspólne i zdrowe drugie śniadanie smakowało wszystkim wyśmienicie, dało energię na cały dzień oraz dużo radości.
Piątoklasiści z wych. A.Brykner